Mutfak Püf Noktaları
*Patates Kızartması: Patatesler kızarırken fazlasıyla yağ içerir. Bunu önlemek için patates dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun. Böylece fazla yağ emmez, hem de daha lezzetli olur.
* Etin Buzunu Çözmek İçin: Etin üzerine tuz dökün. Bu şekilde birkaç dakika sonra buzların çözüldüğünü ve etin yumuşadığını görürsünüz .
* Kahvenin Tadı bozuluyorsa: Kahveyi bir kutunun içine doldurup, buzdolabında yada buzlukta saklarsanız aromasını korumuş olursunuz. Tabii en iyi yöntem kahveyi tane olarak almak ve evde öğütmektir.
* Mutfaktaki Balık Kokusu: Balığı pişirirken yayılan kokuyu önlemek için kızartma tavasının içine işi bitinceye kadar bir kaç sap maydanoz koymayı deneyin.
* Domateslerin Dayanması İçin: Buzdolabına yerleştirmeden önce saplarını çıkartın ve sap yerleri altta kalacak şekilde birbirine değdirmeden yerleştirin. Bu ufak ayrıntılara dikkat ettiğiniz takdirde domateslerin uzun süre dayandıklarını göreceksiniz.
* Aşure: Aşure yaparken kestane, iç bakla ve nar kullanarak malzemenizi daha zengin tutabilirsiniz. Ayrıca şekeri erken koymamalısınız. Böylece buğdayın sertleşmesini önlersiniz.
* Ayva Reçeli: Reçel yaparken ayvanın renginin kırmızı olması için çekirdeklerden birazını bir tülbente sarıp ayvalarla birlikte kaynatın.
* Fırında Et: Fırını iyi ısıtın. Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dakika sonra ısıyı düşürün. Böylece et sertleşmez.
* Semizotu ve Bezelye: Semizotu alırken yapraklarının koyu ve canlı yeşil olmasına dikkat etmelisiniz. Bezelyenin de taneleri tombul, sert ve kabuklarından kolay ayrılabiliyorsa taze olduğunu anlarsınız.
* Patlıcan: Kızartmadan önce tuzlu suda 7-8 dakika bekletin. Rengi kararmaz ve yağlı olmaz.Bu arada kızartmalarda kullandığınız yağı tekrar kullanmak için ince bir süzgeçten geçirmeniz doğru olur.
* Hamur Açmak: Hamur açarken daire şekli isterseniz her oklava hareketinden sonra hamuru 45 derece açıyla hep aynı yönde çevirin.
* Köfte Yaparken: Kullanacağınız bayat ekmeği önce küçük parçalara bölün. Sonra da mutfak robotu ile ufalayın. Bu karışımı istediğiniz süre buzlukta saklayıp ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
* Sucuğu Soymak: Sucuğu soyarken sivri uçlu bıçakla boydan boya çizdikten sonra nemli bir bezle silin.
*Balık Kokusu:Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için bir kapta: 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatınız
*Limon Kabukları:Suyunu sıktığınız limon kabuklarını atmayınız.Çelik eşyaların, bıçakların parlatılmasında kullanabilirsiniz
*Kahve Nemli İse:Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun
*Tuzluk Tıkanıyorsa:Tuzluklarınıza biraz pirinç koyunuz
*Kolay Soğutma:Buzdolabınız bozuldu, ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri daldırın. Yeterince soğuyacaklardır.
*Yemeğinizin Tuzunu Fazla Kaçırınca:Tencereye birkaç parça çiğ patates atın. Fazla tuzu çekecektir.
*Soğan Soyarken:Gözleriniz mi yaşarıyor? Soğanı, içi su dolu bir tasın içinde soyun. Sıkıntıdan kurtulursunuz.
*Mutfakta Tıkalı Lovaboların Açılması:Lastik pompalarla dakikalarca açmak için uğraşmayın. Kaynar sodalı su, tıkalı delikten dökülürse, tıkalı yer hemen açılacaktır.
*Soğan Kokusu Ellerden Çıkarılabilir:Evvelden haşladığınız patatesi mutfaktaki işiniz bitince elinize sürerek ovuşturunuz. Bu işleme beş dakika kadar devam ediniz. Ellerinizdeki kokuları alıp götürecektir.
*Mutfaktaki Haşerelerle Savaş:Mutfakta özellikle dolaplarda dolaşan hamam böceği, karınca gibi haşeratı yok etmek ve bir daha gelmemelerini sağlamak için bu haşeratın dolaştığı yerlere, dolaplara terebantin sürmek kesin yoldur.
*Kavanoz Kaplamalar:Ne kadar zordur sıkışmış kapakları açmak. Oysa kapağı biraz ocak ateşine tutarsanız, kolayca açılır. Veya kaynar su dolu bir kaba, kavanozu ters çevirip, kapağını sokarak da aynı sonucu alırız. Bir de kavanozun altından kuvvetlice elimizle vurarak da şıkışan kapaktan kurtulabiliriz.
*Patetes Pişirmenin Püf Noktası:Pişirme suyuna bir kaşık sirke koyun. Hem rengi sapsarı kalır, hemdaha lezzetli olur.
*Ceviz Lekesi Elden Nasıl Çıkarır:Eller önce 1-2 dakika kadar sirkeye batırılmış bir pamukla ovulur. Sonra da soğuk suyla ovulur. Ardından soğuk suyla yıkanır. Ceviz lekesi tamamen çıkar.
*Bakır Kapların Parlatılması:Bir bezi sirke ile hafifce ıslatıp, bakırı ovun. Kaplarınız pırıl pırıl olur.
*Sıktığınız Limonları Atmayın:Değersiz olarak gördüğünüz limon kabuklarını güneşli bir yere koyup kurutursanız, iyi bir temizleme aracına sahip olursunuz. Bu kurumuş kabuklarla, özellikle isli ve yağlı mutfak eşyalarınızı ovarken, şaşırtıcı sonuçlar alırsınız.
*Yağlı Şişeler Nasıl Temizlenir:Önce deterjanla yıkayın. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir süre bu şekilde sallanan şişe kısa bir zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
*Ekmekleri düzgün kesmek için:Özellikle taze ekmek hemen hamur olur. Oysa bıçağımızın ucunu biraz ateşe tutarsak daha kolay yapabiliriz.
* Buzdolabınızdaki kokuları gidermek için: 1 tas sütü buzdolabına koyun ve bir – iki gün süreyle bırakın. Süt, buzdolabınızdaki kokuları almış olacaktır, sonra kullanmadan atın.
*Buzdolabınızı temizlemek için karbonat: Bir fincan karbonatı, 3 litre su ile karıştırıp, buzdolabınızı temizlemek için kullanın.
*Pasta yapmak için kullanacağınız yumurta ve yağı 2 saat önceden buzdolabınızdan alın ve oda sıcaklığında bekletin.
*Sebzeleri yıkamadan, ağızı iyice kapatılmış poşetlerde buzdolabınızda saklayın, kullanacağınız zaman yıkayın.
* Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
*Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyum folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkarabilirsinız.
*Bayatlamış ekmeklerin üzerine su serpin ve folyo kağıda sarıp 5-10 dakika fırınlayın. Böylece taptaze olacaktır.
*Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatalla delin. Böylece daha kolay pişecektir.
*Patlıcanları pişirmeden önce tuzlayın ve bir süre bekletin. Daha sonra soğuk sütten geçirin ve kurulayın. Patlıcanlar daha lezzetli olacaktır.
*Tart hamuru açarken hamurun sertleşmemesi ve kıvamının bozulmaması için; hamuru bir naylon poşete koyup merdane ile yuvarlayarak açın.
*Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
*Patates pürenize değişik bir koku vermek istiyorsanız içine bir miktar hindistan cevizi atın. Tadının çok değiştiğini göreceksiniz.
*Meyveli kek yaparken, meyvelerin kekin dibine çökmemesi için meyveleri önce una yada nişastaya bulayıp bir süre bekletin ve ardından kek harcına katın.
*Kahvaltı ya da çay saati için hazırladığınız hamur kızartmalarının daha lezzetli olmasını istiyorsanız, hamura eklediğiniz kabartma tozuna biraz toz şeker katın.
*Hamur işi ile uğraştığınız zaman mutfağınızın tezgahı kirlenir. İşiniz bitince tezgahı kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
*Tart hamuru hazırlanırken topak topak olursa 1 adet yumurtanın sarısını ekleyin ve iyice yoğurarak yumurtayı hamura yedirin.
yukarı
yukarı
*Etin yumuşak olması için haşlama suyuna limon suyu yada sirke katın. Ancak kızartacaksanız bir gece sirkeli ve sıvıyağlı sosun içinde bekletin. Sosun içine taze bitkilerden ince ince kıyarak lezzet katabilirsiniz. Ardından eti hiç yağ koymadan kızartın.
*Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
*Limondan daha fazla su elde etmek istiyorsanız, limonu yıkayıp kuruladıktan sonra çatalla bir kez delin, sonra suyunu sıkın.
*Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
*Kurabiyeleri sıcakken tepsiden çıkarırsanız tepsiye yapışmaz. Ancak sıcakken çıkartamadıysanız soğuduktan sonra 1-2 dakika tekrar ısıtıp çıkartın böylece kurabiyeler parçalanmaz.
*Kuru fasulyeleri dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya da domatesleri fasulyeler yarı piştikten sonra koyun.
*Kızartma kokularının bütün eve yayılmaması için yağın içine bir iki dal maydanoz atın.
*Maydanozdan daha fazla yararlanmak için saplarını da kullanın. Maydanoz saplarını atmayıp iyice temizledikten sonra çorbalarda kullanabilirsiniz.
*Az miktarda yağ, süt, su vs. ısıtmanız gerektiğinde tencerenizi kirletmenize gerek yok. Bir kepçe yardımı ile bu işleri hemen yapabilirsiniz.
*Pilavın tane tane ve beyaz olmasını istiyorsanız içine 3-4 damla limon suyu koyun.
*Bir büyük soğanı dörde bölün ve orta boy bir bal kavanozuna koyup iyice karıştırın, 24 saat bekletin. Şurup haline geldiğinde soğuk algınlığı olan (öksüren) kişiye sabah, akşam bir yemek kaşığı verin. Soğanın içerdiği yağlar öksürüğü kesecektir.
yukarı
yukarı
*Uzun zaman kullanılan konserve açacakları artık işlevini görmüyorsa, bir gece sıvı yağda bekletin pasının gittiğini ve eski haline döndüğünü göreceksiniz.
*Mısırları haşlarken daha lezzetli olması için tencereye bir çay kaşığı şeker atın. ayrıca mısır kabuklarını yıkadıktan sonra onları da koyabilirsiniz.
38. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.
38. Kızartma yaptıktan sonra kokmasını istemiyorsanız, bir kapta sirkeli su kaynatın.
* Patlıcanları soyduktan sonra beklettiğinizde kararmasını önlemek için, bir süre limon suyu katılmış suda bekletin. Böylece hem renginin kararmasını hem de tadının acılaşmasını engellersiniz.
*Kuru fasulyeyi haşladığınız suyu dökmeyin, soğuduktan sonra bitkilerinizi sulayın. Bu bitkileriniz için çok yararlı ve sağlıklıdır.
*Nane çayı, mide gazını geçirerek, doluluk hissini ortadan kaldırır ve aynı zamanda hazmı kolaylaştırır midenin daha çabuk boşalmasını sağlar. Nane çayını, kuru naneyi sıcak suya atıp 10 dakika demleyerek elde edebilirsiniz.
*Tavuğun üzerine limon suyu sürer ve tuz serperseniz tavuğun nar gibi kızardığını görebilirsiniz.
*En iyi yemek, dibi kalın ve düz tencerede pişer.
*Salçanın kutusunu açtıktan sonra hemen küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökebilirsiniz.
*Kızartma yaparken yapın patlayıp sıçramaması için, bir tutam tuz atmanız yeterlidir.
*Teflon tavalardaki lekeleri çıkarmak için, bir bardak suya 2 çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Tavanın içinde bu suyu 10 dakika kaynatın.
*Paslanmaz çelik tencereniz matlaşırsa, biraz sirkeyi ateşe koyup ısıtın. Sonra yumuşak bir bezi ılık sirkeye batırarak iyice ovun. Sonra iyice durulayın.
*Yemeğe fazla tuz attıysanız tencerenin içine birkaç parça çiğ patates kabuğu atın, fazla tuzu çektiğini göreceksiniz.
*Etlerin daha lezzetli olması için bir kahve fincanı süt, bir kahve fincan zeytinyağı ve bir kahve fincanı soğan suyu karışımı ile ovun. 12 saat kadar buzdolabında bekletin.
*Buzdolabınızdaki kokuları gidermenin en iyi yolu bir kaba biraz süt koyup dolabın bir köşesine yerleştirmektir.
*Kalamarı kızartmadan önce süte batırırsanız daha yumuşak olur.
*Keki fırından çıktıktan sonra 15 dakika ıslak bir bez üzerinde bekletirseniz, bıçağı kekin çevresinde şöyle bir dolaştırdıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilirisiniz. Ancak kek hamurunu kalıba dökmeden önce kalıbı yağlamayı da unutmayın.
*Dondurulmuş gıdaları çözerken çabuk çözülsün diye sıcak bir ortama koymayın, bakteri ve mikrop üremesine neden olursunuz. en iyisi buzdolabının en alt rafına koyup ağır ağır çözdürmek.
*Bayat ekmekleri kare kare kesip kızarttıktan sonra kapaklı bir kavanoza koyup buzdolabında çorbalarınızda kullanmak üzere saklayabilirsiniz veya robotta öğütüp galeta unu niyetine de kullanabilirsiniz.
*Yoğurtlu çorbaya tuzu çorba piştikten sonra atın, yoksa yoğurt kesilir.
*Mikro dalga fırınlar zannedildiği gibi zararlı değildir aksine yemeklere zarar vermez. Yiyeceklerin vitamin değerlerini daha çok muhafaza eder. Yemekleri gereğinden çok ısıtıp bekletmek yüzünden oluşan bakterileri de engellemiş olur.
*Sebzeli güveç yaparken vitamin değerlerinin düşmemesi ve lezzetlerinin bozulmaması için sebzeleri çiğ olarak koyun.
*Meyvelerin arasına herhangi bir tür yapraklardan yerleştirirseniz meyveler uzun süre taze kalır.
*Hazırladığınız beşamel sosun ateşten alınmasına yakın içine çekilmiş ceviz , adaçayı yada nane atarsanız hoş lezzetler elde edersiniz.
*Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar sebebiyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için kullanmadan önce 3/4’ünü sirkeli sıcak suyla doldurun 24 saat bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
*Portakalları sıkmadan önce bir süre soğuk suda bekletirseniz daha fazla su verirler.
*Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de koku çabuk yok olur.
*Peynir kesmeden önce bıçağı soğuk suya tutarsanız hem peyniri daha kolay kesersiniz hem de bıçağınız daha kolay temizlenir.
*Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak olur.
* Patatesleri soymadan önce 10 dakika kadar sıcak suya koyar sonra soyarsanız zorlanmadığınızı göreceksiniz.
*Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
*Tereyağı donduysa sıcak bir kaba koyarsanız yumuşar.
*Çorbanızın içine birkaç patates dilimi atın. Tuzu emeceklerinden, pişince
*Ekmeğiniz bayatlamışsa; bir tencerenin içine su koyun. Suyla temas etmiyecek şekilde üzerine bir iliştir oturtun, üzerine dilimler halinde kesilen ekmekleri koyun, kapağını kapatın. Tencereyi ateşe koyun, bir iki dakika suyunu kaynatın. Sonra ekmekleri çıkarın. Ekmeklerin taze olduklarını göreceksiniz. Ekmeklerinizi köfte yapımında kullanmak, yağda kızartarak çorbaların yanında ikram etmek, ekmek tatlısı, tirit, papara gibi değişik lezzette yemekler hazırlamak, ya da dilimler halinde kesip fırında kızartmak suretiyle yararlanabilirsiniz.
*Fırında kızartığınız pilicin altın renginde ve kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, pilici suda haşladıktan sonra her yanına yağ sürün, un ile bulayın, sonra fırına sürün.
*Pişireceğiniz tavuk veya pilicin daha lezzetli olmasını istiyorsanız. Pilicin karnına bir kaç adet Adaçayı yaprağı ve yarım limon veya portakal dilimi koyun. Tadının her zamankinden değişik ve hoş olduğunu göreceksiniz. Etin çabuk pişmesi için tencereye bir parça sirke konur veya daha önce sirkede bekletilir. Fırında pişireceğiniz et veya tavukların kurumaması için; fırında müsait bir yer varsa içine su konmuş bir kap koyun.
*Pişerken yumurtaların suyuna biraz mutfak tuzu atarsanız kabuklarını daha kolayca soyarsınız. Rafadan yumurtaları pişireceğiniz kabın içine
*Güveç yapmak için kullanılan toprak kabların yemeğe toprak kokusu vermemesi için daha yeni iken içerisine bir bardak kaynar sirke dökmeli ve soğumaya bırakılmalıdır.
*Izgara pişireceğiniz ete biraz zeytinyağı sürerseniz, daha yumuşak ve lezzetli olmalarını sağlar. Izgaranın dibine biraz tuz atarsanız yağın yanıp, alev almasını önlemiş olursunuz.
*Kesilme tehlikesi gösteren süte biraz pudra şekeri eklerseniz bu can sıkıcı durumu önleyebilirsiniz. Süt içerisine limon suyu sıkılırsa süt hemen kesilir.
*Bazı reçeller koyu gibi görünürler. Soğuyunca duru olabilirler. O zaman reçeli bir tepsiye döküp üzerine bir tülbent örterek güneşte koyulaştırabilirsiniz.
*Soğanları musluk altında soyarsanız, ellerinize soğan kokusu sinmez veboş yere göz yaşı akıtmazsınız.
*Maydanozların saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın. Sularının kuruması için bir yere serin. Bir kavanoza doldurarak kapağını sıkıca kapatın. Buzdolabına koyun. Böylece sakladığınız maydanozlar on beş gün tazeliklerini koruyacaklardır.
*Doğranmış soğanları ağzı kapalı bir kavanoza doldurarak buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.
*Marul salatanıza birkaç yaprak ince kıyılmış nane yaprağı ilave edin, lezzeti konuklarınızı şaşırtacaktır. Marulun dış yapraklarında vitamin daha fazladır, onun için dış yapraklarından da yararlanın, atmayın. Marulunuzun yaprakları pörsümüşse; biraz sıcak suda bırakın, sonra soğuk suyla yıkayın. Marulunuz tazelenecektir.
*Limon kabuklarını kurutup saklayınız. İcabettiği zaman bunları rendeleyerek salçalara, pastalara, limon kokusu vermekte kullanabilirsiniz.Temiz kömür tozu (odun kömürü) müsavi miktarda karıştırılmış kurumuş limonkabuğu tozu ile güzel bir diş tozu da yapabilirsiniz. İki kahve kaşığı limon kabuğu veya portakal kabuğurendesi küçük bir cezvede kaynatılarak içilecek olursa hamı kolaylaştıran çok faydalı bir içecek olur.
*Elmalarınızı gliserinle silerseniz, onları bütün bir kış üzerlerinde en küçük bir kırışık dahi oluşmadan saklayabilirsiniz.
*Soğanları doğradıktan sonra üzerine tuz serpip bekletin. Sonra ovuşturarak soğanları öldürün. Yıkayarak tuzun gitmesini sağlayın. Ayrıca, soğanları ince ince doğrayın ve birkaç saat limon suyuna yatırın veya doğradıktan sonra soğanları birkaç saat zeytinyağında bırakın, sonra süzerek çıkarın.
*Domatesi pişirirken daima bir tutam şeker atmayı unutmayın. Daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
*Domates kabuklarını kolay soyulması için domateslerin üzerini dört tarafından bıçakla çizdikten sonra kaynar sudabir dakika kadartutmak kafidir.
*Taze sebzeleri sakın akşamdan ayıklayıp bir tarafa bırakmayın. Sebzeler pişirileceği zaman yıkanıp, ayıklanmalı, bekletilmeden hemen ocağa konmalıdır. Böylece vitaminleri kaybolmaz ve pişmeleri daha iyi olur.
*Sarmısak tadının yemeğe geçmesini, ancak tanelerinin gözükmemesini istiyorsanız; ayıkladığınız sarmısak dişlerini bir alüminyum kağıda iyice sarın ve bunu birkaç yerinden delin, yemeğe katın.Yemeğiniz pişince kağıdı çıkarın.
*Limon suyunu posasız olarak çıkarmak istiyorsanız ve elinizde limonun suyunu çıkaracakbir araç yoksa; en kolayı, bir örgü şişiyle limonu bir başından diğerine kadar delin, hafif sıktığınızda limon suyunun posasız olarak aktığını göreceksiniz.
*Ayva çekirdeklerini suda kaynatın. Süzgeçten geçirip suyunu saklayın. Bu su, soğuyunca donar. Güzel kokular ekleyerek jölelerde kullanın.
*Kayısı, sinir zafiyetini giderir, uyku verir. Beyin yorgunluğunu giderir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.Kabızlığı giderir.
*Çilek deyince akla hemen kum gelir, eğer çileklerinizi ıslak bir müslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız,çileklere bulaşan kum ve toprakların müslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz. Sonra bir iki kere su ile yıkamak yetecektir.
*Ateşte közlediğiniz mısırları, hemen bol tuzlu ılık suya batırıp sonra yemeyi hiç denediniz mi? Tuzlu su, hem mısırın üzerine yapışan külleri temizleyecek, hem de çok değişik bir lezzet verecektir.
*Limonları bir kaba doldurup, tamamen örtülünceye kadar üzerine tuz dökün. Böylece limonları hiç bozulmadan bir müddet saklayabilirsiniz. Veya limonları su dolu bir kaba koyup, bu suyu her gün değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.
*Limonun üzerine tuz dökün. Veya limonu, kesik kısmı aşağıda kalacak şekilde bir tabağa koyun. Üzerine ters çevrilmiş bir bardak kapatın.
*Tuz rutubetsiz yerde saklanmalıdır. Tuzluklarınızın içinde 15-20 adet pirinç bulundurursanız rutubeti alır.
*Kullanacağınız un beyaz olmalı ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır.
*Süt taze olmalı ve tercihen inek sütü kullanılmalıdır. Pek çok yumurtalı yemek taze olmayan yumurta ile istenilen lezzette olamazlar.
*Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır. Fakat iki – üç kilo kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
*Baharatların bulunduğu yerler, fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalı ve yağmur altında bırakılmamalıdır.
*Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz.
*Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin.Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir.Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
*Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup buzlukları su ile doldurarak da dondurabilirsiniz. Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvı yağ koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
*Domatesler yemeğe konulurken önceden kaynar suya batırılıp kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır.
* Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalır.
*Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin. Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur.
*Kahvenin zamanla tadı bozulur. Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir. Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.
*Sucukları serin bir yerde asmak yetmez. Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin. Küflenmesini önlersiniz.
*Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.
*Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 Cº de saklanmalıdır. Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise, temizledikten sonra tavuk plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde dondurulmuş etler 180 Cº de 3 ay kadar saklanabilir. Ayrıca, tavuk eti et tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara karşı daha dayanıksız olan tavuk etinin mermer veya plastik üzerinde kesilmesi gerekir.